sunnuntai 10. elokuuta 2014

Nuku, nuku nurmilintu..

Kyllä tämä kasvattajan taival voi olla joskus raskasta taivaltaa.. Tällä hetkellä olo on hyvin surullinen ja raskas, kun olen joutunut tekemään taas yhden vaikean ratkaisun. Aamulla pentulaatikossa oli meidän pienimmäinen Baimenpoika hyvin huonossa kunnossa ja hengitteli raskaasti. Ruoka ei maistunut ja pissa valui mahan alta. Otin sen heti erilleen muista ja laitoin laatikkoon lämpöpussin päälle makaamaan. Ajoittain pentu reagoi, mutta näki selvästi, että se oli sairas. Kuumetta pennulla ei ollut. Atsa oli myös kärsinyt yöllä pahoinvoinnista. Soitin päivystävälle eläinlääkärille, joka kehoitti heti tulemaan vastaanotolle molemmat koirat mukana.

Vastaanotolla Atsalta otettiin verikokeet ja katsottiin kohdun tilanne ultralla. Verikokeet olivat onneksi paranemaan päin ja kohtu ei ollut reagoinut ainakaan pahempaan suuntaa. Pahoinvointiin Atsa sai lääkettä ja sille annettiin nesteytystä suoraan suoneen ja nahan alle. Pennun tilanne ei ollut yhtä positiivinen. Sen hengitys rohisi ja pissaa tuli jatkuvasti alle. Molemmissa silmissä oli outo harmaa kalvo, joka ei parantanut pennun tulevaa ennustetta. Eläinlääkäri epäili, että pennulla voi olla maksassa ongelmia verenkierrossa ns. maksashuntti, joka aiheuttaa koiranpennuilla heikentynyttä kasvua, eikä tulevaisuus näytänyt hyvältä.
 
Mietin eläinlääkärissä, että ei tämä ole koiranpennun elämää, että tämmöisistä oireista saa kärsiä heti pienestä pitäen ja näki selvästi, että pentu oli sairas ja kasvu oli ollut huonoa jo pidempään. Päätös lopettamisesta oli hyvin raskas, koska Baimenpoika oli minulle erittäin rakas ja se oli aina ollut niin kiltti pentu. Hyvästi pieni enkelini, hyvästi oma pieni lintuni. Kyynelten määrää en voi enää mitata, mutta näin oli parempi. Nyt sinulla on hyvä olla veljesi kanssa koirien taivaassa. Ehkä näemme vielä uudellleen jossakin pieni koirani...

Hallanoron Baimenpoika 17.7.-10.8.2014


"Tassun jälkiä sydämessä,
kuin joku olisi kulkenut siitä vastikään.
Joku kulki sydämeni yli,
sinäkö se olit koirani?
Ohimatkallako vain?
Et kai.
Kyllä pysyvästi sinne muutit.
Teit pesän lakanoihin,
merkkasit myös nurkat.
Kipitit läpi sydämen, kurajaloin, karvoin. 
Jätit tassunjälkiä sydämeeni"

Sini Lindroos


Nyt kun tutustuin maksashuntin oireisiin netissä, niin aika todennäköistä on että kyseessä voisi olla tämä sairaus. Sairaus on harvinainen ja aiheutuu siitä, että sikiöaikainen verisuoni ei pennulla sulkeudu syntymän jälkeen normaalisti. Hoitoina käytetään mm.leikkaushoitoa, jos ei ole maksan sisäinen shuntti, jota ei voi leikata tai vähäproteiininen ruokavalio yhdistettynä suolen tuottamaa ammoniakkia sitovaan lääkitykseen. Leikkaushoidossa on riskinä korkea kuolleisuus ja se on todella kallista. Ruokinnalla hoidettaessa koiraa on ruokittava erikoisruokavaliolla läpi sen elämän ja elinaika odotus ei ole kovin korkea.

 "Portosysteeminen shuntti on verisuoniepämuodostuma, joka johtaa verenkierron maksakudoksen ohi. Normaalisti laskimoveri kulkee vatsaontelon sisäelimistä porttilaskimon kautta maksaan.  Shunttisuoni yhdistää porttilaskimon verenkierron suoraan maksan ohi systeemiseen verenkiertoon. Näin suolesta imeytyneet ravintoaineet kuormittavat systeemistä verenkiertoa, eivätkä ole maksan käytettävissä. Maksa ei kehity normaalisti.
Epänormaali verenkierto aiheuttaa hermostollisia eli neurologisia oireita, mahasuolikanavan oireita, lisääntynyttä juomista ja pissaamista ja toistuvia tulehduksia. Yleisiä oireita ovat huono kasvunopeus, painon lasku ja lääkeaineyliherkkyys. Koiralla voi olla horjumista, väsymistä, käytöshäiriöitä ja sokeutumista. Ruokahaluttomuus, oksentelu ja ripuli ovat tavallisia oireita. 
Lähde: www.koirakissaklinikka.fi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti