perjantai 8. elokuuta 2014

Maitobaari suljettu, pennut 3 vk.

Näinhän siinä sitten lopulta kävi, että Atsa piti vieroittaa pennuista tänään, koska ensimmäiset antibiootit eivät sopineet sille. Yritin antaa ensimmästä ja imettävälle nartulle turvallisinta antibioottia pari kertaa päivässä, mutta aina tulos oli sama. Parin tuntia lääkkeenotosta lattialla oli läjä oksennusta ja sulamatonta ruokaa. Kipulääkkeet olivat myös oma lukunsa, kun keskiviikko iltana Atsalle alkoi nousta uudelleen kuume, annoin kovaan kipuun varatut kipulääkkeet. Sitten olisi pitänyt odottaa täysi vuorokausi, että lääkeaineet häviävät emän elimmistöstä, ennen kuin pennut olisivat voineet imeä. 12 tunnin kohdalla, en enää pystynyt katsomaan utareet täysinä olevaa Atsaa, vaan eläinlääkärin kanssa päätettiin päästää koira pentujensa luokse. Kipulääkeissä on hankalaa, ettei niitä ole tutkittu, miten ne vaikuttavat peiniin pentuihin. Sen takia yritin viimeiseen, ettei turhia lääkkeitä käytettäisi, ennen kuin on pakko.

Isoimmat pennut reagoivat mahallaan lääkkeisiin ja niiden masuja kipristeli. Pienimmäinen pentu meni ihan veltoksi ja se ei tahtonut reagoida. Korvikemaitoa antaessa pentu oksensi ja maha oli sekaisin. Suunta olikin seuraavaksi suoraan eläinlääkärille, jossa pentu tutkittiin ja nesteytettiin. Se onneksi reipastui nesteytyksen ansiosta. Päätin vielä jatkaa ensimmäisellä antibiootilla Atsan hoitoa, mutta oksentelu vain jatkui rauhoittuen vasta vatsansuojalääkkeen antamisen jälkeen. Tänään ei sitten enää ollut muuta vaihtoehtoa, kun vaihtaa uudet antibiootit ja ottaa tulehduskipulääkitys kuuriksi. Maidontulo lakkautetaan Atsalta lääkkeen avulla, joten nyt se voi keskittyä parantelemaan itsensä kuntoon. Pentuja päästän Atsan hoitamaan, sitten kun maitoa ei tule enää imettäväksi asti. Pennut onneksi osaavat jo juoda maitoa ja syödä velliä lusikasta/lautaselta, joten niiden hoitaminen onnistuu hyvin. Pennut ovat myös paljon rauhallisempia ja nukkuvat nyt hyvin, verrattuna antibioottimaidon juonnin jälkeen. Kyllä ne lääkkeet ovat aina lääkkeitä ja osa lääkeaineista erittyy myös emän maitoon. Nyt se tuli ainakin todistettua. Turvallisia lääkkeitä imettävälle nartulle ja pennuille on käytettävissä vain muutamia, joten haastetta ja kehitettävää riittäsi tälläkin saralla.


Kipeä mamma T-paita päällä. Paita piti estää pentuja imemästä emäänsä, mutta eipä onnistunut.Bertta-tyttö Jenni-tyttäreni sylissä

Baimenpoika

Bakkasukko


Bertta

Bohjanpoika

Barkkipeikko


Bertta antaa jo leluille kyytiä :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti